Välkommen på kapplöpningar

Dags för första bloggen, onekligen lite spännande. Efter snart ett år utan regelbunden kontakt med galoppsporten känns det riktigt kul att ha något att bita i. Målet med bloggen är ju självfallet att indirekt kunna påverka tingens ordning samtidigt som jag är väl medveten om att detta är lättare sagt än gjort. Det kommer inte att finnas något självändamål att ge vissa läsare ”blodstörtning” men om det är viktigt för sakfrågan så får det bli så. Här kommer en liten sammanställning över vad som kan komma under hösten.

Vem är det mest synd om i sporten Många intressenter känner sig säkert kallade. Efter att i 50 år fått pengar av ATG har galoppsporten och dess intressenter slutat att fundera på att tjäna ”egna eller nya” pengar utan helt fokuserat på att ta från någon annan. Det är här den nya insikten kommit in. Färre tävlingsdagar, färre löpningar, färre hästar, färre banor. Mer till mig när 160 miljoner ATG pengar ska fördelas.

Bara Galopp anstår till formella köpet är offentligt. Utgår ifrån att det sker i höst. Talat med ett par svenskar som följer galoppsporten i Skandinaven utifrån och övergripande. En sak är man helt överens om. Utan en ny bana i Skåne med en rimligt internationell gräsbana på plats är loppet kört för Skåne, Sverige och Skandinavien. Det kan väl galopperas någonstans men detta kommer snabbt bli ”of no consequence”.

Organisationen och Diket Den nya Svensk Galopp organisationen hade som ett av sina nyckelord TILLSAMMANS. Vi jobbar tillsammans mot gemensamma mål. Transparent, demokratiskt, respektfullt och med ömsesidig förståelse. Jag avhörde Årsmötet via telefon…… Eva McLaren och Anders Klemedsson, det är dags att börja gräva igen diket. Eller börjar man se nya möjligheter i familjen om man har en mun mindre att mätta.

Sporten måste diversifieras Även om vi, så vackert det låter, har en galoppsport så måste denna diversifieras. I detta ligger självfallet även en annan fördelning av våra medel. Slutresultatet kommer bli bättre för både den ”riktige” amatören som det framgångsrikaste proffset. I sammanhanget kan jag påminna om att galoppsporten byggs uppifrån och ner. Vi talar inte om barn som spelar boll utan om framavlade, oftast dyra unghästar, som ska bli galopphästar. Att få fram ryttare av rang följer självfallet de gängse förutsättningarna. Ju fler som startar rida ju fler slutar som toppryttare. Men som sagt professionell galoppsport med framavlade hästar följer en annan utvecklingsväg. Fortsättning följer.

Varför har vi ingen publik även före Corona. Ändra abstraktionsnivå så hittar Du snart orsakerna. Är svensk galoppsport beredd att ta konsekvenserna som krävs för att få en mer attraktiv och publikt intressant galoppsport. Jag är inte så säker på det.

Det var allt för nu. Intensiv galopphelg och visst håller vi tummarna för Enable och Frankie

BG