Öppet brev till fullmäktige

När den nya organisationen sjösattes för ca. 10 år sedan hade många stora förväntningar på de 35 fullmäktigerepresentanterna som skulle stå upp för alla de som ”ägde” sporten. Det ganska stora antalet ledamöter skulle garantera stora majoriteter och stor mångfald. Långsiktigt perspektiv, framtidssatsningar, kreativitet och dynamik var några av ledstjärnorna när man siktade mot framtiden.

Inte någon tror jag kunde förutse att något helt annat kom att hända. Den helt nästan absurda lokalpatriotismen med fokus på det egna samt den nästan lika livsfarliga uppfattningen att det som är bäst för mig personligen är det bästa för hela galoppsporten. Hur kunde det bli så fullständigt fel att fullmäktigeledamöterna dessutom kom att mer eller mindre gå i ledband på oftast ordföranden i sällskapet.

Tydlighet och transparens hur står det till med det? Känslan är att alldeles för många inte är tydliga med sina uppfattningar, säger en sak och menar en annan. Inte minst kring det fleråriga, ofta tragiska och absurda spelet, kring en skånsk galoppbana har man ofta tänkt på Hamlet och uttrycket ”there is something rotten going on in the state of Denmark”.

Fullmäktigeledamöterna är förvisso utsedda av ett sällskap men NÄR man tar på sig fullmäktigehatten tar man på sig ett ansvar för HELA GALOPPSPORTEN och inte för det egna sällskapet. Detta kan inte nog understrykas. Således är en bana i Skåne samtliga fullmäktigeledamöters lika ansvar.

Spelet kring en skånska galoppbana har känts som en tragedi i flera akter. Nu måste fullmäktige ledamöterna ta ett eget och personliga ansvar för sin röst. Vi sitter alla i livbåtarna och snart finns inte land i sikte. Vad vissa galoppledare har för uppfattning i frågan om Skånebanan får vi aldrig veta. Lögner, halvsanningar och mörkläggande känns som vardagsmat och dags att visa civilkurage och gå sin egen väg. Det är möjligt att nuvarande förslag kanske inte är det helt optimala men det är det enda som finns och risktagandet är begränsat.

Genom att konsekvent, under lång tid, svartmåla svensk galoppsports ekonomi har vissa på ett medvetet sätt urholkat förutsättningarna för att skånsk galoppsport ska få överleva. Tro inte på vad som sägs. En liten sport som ”får” 160-170 miljoner per år kan inte ha dålig ekonomi, den kan bara ha dåligt ledarskap.

Avtalet med staten och ett rungande nej

Om Svensk Galopp inte kan förse Skåne med en relevant och utvecklingsbar galoppbana kan vi konstatera att SG bryter sitt avtal med staten. Det vore nog väldigt, väldigt dumt gjort…. Det skulle kunna bli början på en process vars slut nog inga galoppmänniskor ens vågar tänka på.

Som alternativ till Bara återstår då travspåret, som SG fortsätter att kalla för en extern aktör. Travspåret är ju så infantilt att jag utgår ifrån att alla som utger sig vara det minsta intresserade av galoppsport redan skickat det dit det där det hör hemma. Kvar finns tydligen delar av SG som ihärdigt förespråkar något som möjligen skulle kunna kallas för någon form av hästtävling men absolut inte galoppsport. Dom som tycker att en bana innanför en travbana är helt ok står under befäl av Anders Lilius. Vilken galoppledare.

I samband med SFK stämman ställdes en klar fråga till årsmötet. Är en banetablering innanför travbanan på Jägersro ett alternativ. Svaret var ett rungande NEJ.

Fullmäktige

Att fullmäktigestrukturen inte längre fungerar är väl uppenbart för alla. Lojaliteten mot det egna sällskapets ”ledning” är nästan fullständig och det finns all anledning att uppmana alla fullmäktige att dags att ta ett eget beslut oavsett vad någon annan tycker.

Det är bra för alla om alla banor är framgångsrika, har bra banunderlag, har fina gräsbanor, bra faciliteter osv. I sammanhanget erinrar jag mig en diskussion för ett par år sedan mellan undertecknad och ett par representanter för Göteborg Galopp som hävdade att Skåne kan inte får ha en gräsbana då detta skulle konkurrera med Göteborg. Jag bli fortfarande stum när jag tänker på det och hur chockad jag blev. Finns det något annat som någon annan bana har som inte andra får ha? . Skulle man undvika att göra en viss bana så bra som möjligt? Nivån på argumenteringen mellan banorna känns tyvärr igen och har gödslats under alldeles för lång tid. Sluta upp och tänk på SVENSK GALOPPSPORT. Tänk Du, jag och alla och gläds om något blir bra, även om det är på en annan bana.

Tiden för ”småpåvar”, sjukliga lokalpatrioter, makthungriga medelmåttor och alla andra med dåliga energivibbar måste vara över. Alla älskar inte alla, meningarna är olika men öppna fönstren och vädra ut unkenhet, försmåddhet, avundsjuka och svågerpolitik.

Ideella organisationer är inte lätt men nu sitter vi i livbåtarna och måste ro tillsammans

Kaptensbindeln

Det är inte bara Skånegaloppens vara eller icke vara som ska upp för beslut på årsmötet. Styrelseval står för dörren. Om man inom galoppsporten ibland känner ”att nu kan det inte bli värre” så ha tålamod, det kan det visst det! På förslag från de tre sällskapen tillsattes vid fjolåret en valberedning med tre ordinarie och en suppleant. En ordinarie från respektive sällskap och en suppleant från Göteborg. Valberedningen var enhällig i sina förslag, bara det, och vissa trodde kanske på viss chans till konsensus.

Inom galoppsporten.. nej glöm det och inte helt oväntat kom motförslag ifrån styrelserna i Stockholms Galoppsällskap och Göteborgs Galoppsällskap. Pajkastningen når nya höjder och det känns som den kära galoppsporten ytterligare glider iväg mot okända öden.

De två representanterna för Göteborgs Galoppsällskap i SG`s valberedningen är även med i Göteborgs styrelse. Ena handen tycker si andra handen så. Ridå i denna fars..

Mina förhoppningar om att mina rader ska göra att Du fullmäktigeledamot tänker till ytterligare en gång.

För hela galoppsporten. För lyft i tanke, handling och ledarskap. Rösta för Bara motionen och valberedningens förslag

Bo G

2 reaktioner på ”Öppet brev till fullmäktige

 1. Per 9 juni, 2022 / 09:28

  Bo

  Dina synpunketr och analyser är klockrena. Detta borde vara ett underlag för en nyordning av stadgarna gällande antalet fullmäktigerepresentanter eller som någon tidigare har föreslagit, låt varje bana bli mer självständiga gentemot SG

  Gilla

  • Maj-Lis Marttorp 10 juni, 2022 / 10:43

   Det finns inte ord för att vuxna och ”förståndiga” människor kan bete sig så huvudlöst och låta vår fina sport men lilla gå en tråkig väg tillmötes!
   ATT DET HAR KUNNAT GÅ SÅ HÄR LÅNGT—-DET ÄR OTROLIGT!!!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s