En sport i förfall

Och vi har inte nått botten än

Situationen i världen är ju sådan att egna problem och egna funderingar, inkluderande galoppsporten, känns ganska så oviktiga. Inte minst är galoppsporten en ”icke prioriterad” verksamhet. Samtidigt har vi ju alla ett ansvar att ”life must go on” så normalt som det kan. Att totalt deppa ihop gynnar ju ingen.

Under lång tid har motivationen saknats och glöden sinat vad avser bloggskrivandet. Att den lilla galoppsporten, som i sitt minimikro perspektiv, gör allt för att självutplåna sig har ju inte känts som ett projekt att ta sig an med hull och hår.

Efter lite funderande kanske det bästa är att vi alla försöker hålla, även det lilla livet, så levande och alert som möjligt. På något sätt hoppas vi alla på en ny bättre värld.

Det fick bli en blogg till

Åter till galoppsporten. Om man tidigare trott att vi inte kan sjunka längre ned så var lugna, ”botten är inte nådd” än! En av mina favoriter inom journalistik var Sydsvenskans nyligen bortgångne Per T Ohlsson. En briljant hjärna och penna. Han kunde som ingen annan ”klä av” sådana som Trump och Putin långt in på märgen. Jag klarar inte det som Per T Ohlsson gjorde, men försöka duger när det gäller svensk galoppsports ”dödgrävarpar” Anders Lilius och Jan Ohlsson som ska synas. En sak har dom gemensamt, dom har inte engagerat sig för att göra något snarare för att inte göra något. I Ohlssons fall förefaller det som att ”stoppa Bara” till varje pris är hans mantra redan från dag ett.

Att dom dessutom lyckats göra sitt inträde i sporten vid en tidpunkt då dom som allra minst behövs är ju en dubbel olycka. Jag tänker självfallet på banprojekt Skåne som ju, sedan dessa båda herrar äntrade scenen, utvecklats från en gigantisk vitamininjektion till en tragedi värdig den största teaterscen. Självfallet har det inträffat händelser utanför Lilius/Ohlssons kontroll, men kraften varmed man lyckats banka ner all framtidstro är onekligen imponerande.

Det är mycket som är svårt att ta in, inte minst vad som driver dessa båda åldrande män. Lilius har vid något tillfälle utgett sig vara ”styrelseproffs”. Vad jag kan hitta via Google är att han förutom galoppengagemanget är styrelsemedlem i en bostadsrättsförening! Det är det hela… Så var det med det och jag tror inte han lär få fler uppdrag. Ibland kan det vara nyttigt att få in nya kunskaper och nya tankegångar i en styrelse och att man då väljer att prioritera ner krav på specifik galoppkunskap. I Lilius har vi fått betala ett väldigt högt pris. Förutom att han saknar kunskaper lär han, förutom att vara totalt oduglig, dessutom vara otrevlig!

Jan Ohlsson träffade jag för första, och enda gången, på Jägersros Kriteriedag (2019). Jag gick med mitt barnbarn framför läktaren, då det plötsligt dyker upp, en för mig okänd man med intensiva hotelser och okvädningsord. Troligtvis hade jag skrivit något om en ny bana i Skåne. Lätt chockad frågade jag en god vän vem detta var. Det var alltså Jan Ohlsson. Vid detta tillfälle kunde jag ju inte förutse vådan av Jan Ohlssons engagemang inom galoppsporten.

Om galoppsporten hade all otur i världen, hade jag ju personligen all tur i världen. Jag kunde lämna för pensionärslivet och kan bara beklaga alla de, som finns kvar i en miljö som numera präglas av självgodhet, manipulationer, enfald, sjuklig lokalpatriotism, brist på visioner och fullständig befrielse från att tänka högre, större och klokare.

Tack Jockeyklubben

Tack till Jan Kleerup och Jockeyklubben för att ni insett sammanhangen. Helt nyligen var herrar Lilius och Ohlsson ute på SG hemsidan och gav Kleerup ”svar på tal”. Om man ska sammanfatta deras inlägg som var riktat till galoppsportens intressenter så är budskapet från Lilius/Ohlsson ganska tydligt. Ni kan vara helt lugna! Vi har nu lyckats skrämma iväg alla eventuella intressenter, så ni kan känna förvissning om att ny bana i Skåne projektet finns där det hör hemma – i papperskorgen. För dom som inte blev bortskrämda av ekonomiska risker så spelade vi ut miljöfrågan som vi vet alltid biter på tvehågsna.

Vår operation går helt enligt plan, det finns inga intressenter kvar.

Det är helt exceptionellt hur Lilius/Ohlsson snart in absurdum lyckats trycka ner allt och alla som ev. kan tillföra hopp om framtid och utveckling.

Värre och värre

För en tid sedan skickade styrelsen i SFK ut ett brev till sina medlemmar där man, öppenhjärtigt, beskrev händelseförlopp och hur man uppfattade den nuvarande situationen. Brevet finns säkert på sociala medier.

Tydligen hade medlemsbrevet nått SG styrelsen och, ska vi gissa, lett till ”en viss irritation”. Vad jag förstår utsågs Anders Jonsson att bli en sanningskommissionär. Ett brev har sannolikt skickats till SFK där man nagelfarit tidigare medlemsbrevs ”sanningshalt” enligt en viss mall.

Tydligen har McLaren/Siverup fått ta del av SG’s svarsbrev till SFK och sällskapsordförandena blev tydligen så nöjda och imponerade av vad man läste och fick ok att använda delar av innehållet i ett brev till alla fullmäktigeledamöter.

En god vän från Stockholm hade vänligheten att skicka en kopia av detta fullmäktigebrev, som styrelserna i SGS och GGS alltså skickat ut till samtliga i fullmäktige.

Jag tror aldrig jag läst något liknande. Helt absurt och ett försök att göra helt egna uppfattningar till någon form av ”allmängiltiga sanningar”. Det hela är något luddigt men Anders Jonsson, som tydligen författad brevet, hade tydligen som uppgift att visa att de av SFK publicerad uppgifter inte är fakta utan något annat i någon form av ”lögnskala”. Det hela är av en magnitud att det borde delges vår avtalspartner staten som ett exempel av vad som sker hos en av ATG´s delägare. Om vi efter detta ska kunna, utan professionell terapihjälp, gå vidare med galoppsporten så skulle nog många vara helt förstummade. I tidigare bloggar har jag skrivit om behovet av tvångsförvaltning. Vår tid är snart ute….

Man kan tex läsa detta

 • Styrelsen fick inte ansvarsfrihet = Lögn med avsikt att skada. Ger effekten att styrelsen anses olämplig av vissa
 • Styrelsen visar inget engagemang = I bästa fall en vantolkning av styrelsens arbete, i värsta fall en lögn i att avsikt att skada. Ger effekten att styrelsen anses olämplig av vissa.
 • Finansiering av Bara finns = Inte fakta, snarare osant eller åtminstone högst otroligt. Ger effekten att vissa tror att vissa styrelseledamöters syn på en ny bana i Skåne beror på något annat än fullmäktiges beslut om Bara och den grundläggande ekonomiska situationen

Jag har aldrig läst något liknande och nu tror jag på riktigt att ”botten är nådd”. Om styrelsen sett detta brev till SFK blir jag ännu mer orolig. Nu är uppenbarligen allt tillåtet.

En parallell som kanske kan förklara vad som sker. Vi var många som bävade när Trump blev president i USA första gången och sedan när han hävdade att han blivit omvald en andra gång. Eftersom att valet var riggat bestals han på sitt presidentskap. Vi var många som höll oss för pannan och förundrades hur många amerikanska väljare som uppenbarligen var absolut lojala till Trump. Någon sa att han kunde komma undan med vad som helst, hans fans backar honom oavsett. Lilius/Ohlsson förefaller ha ett orubbat stöd från SGS och GGS och det kvittar hur många bloggar och artiklar som skrivs. Kanske är det känslomässigt betingat och kanske de båda är någon form av garanter för att ”Skånemaffian” hålls på plats.

Efter det att ”lögnskalan” redovisats av SGS och GGS i sitt fullmäktigebrev inträffar nästan det värsta av allt. Helt utan skam i kroppen uppmanar man nu SFK att nu är det dags för samarbete, endräkt och armkrok. Dessutom ska SFK och övriga med tillförsikt vänta in SG´s förslag på ny bana. Skrämmande och häpnadsväckande.

I min värld har Anders Lilius och Jan Ohlsson fullt medvetet under flera år gjort allt för att undanröja alla möjligheter för att galoppsporten i Skåne ska ha någon form av framtid.

Jag avslutar med ett citat direkt från ovannämnde Per T Ohlsson

” EN GALOPPERANDE DUMHET AV DET SLAG VI NU BEVITTNAR HAR SÄLLAN SKÅDATS I SVENSK JOURNALISTIK OCH POLITIK”

Ekonomi, bana och miljö

En av de mest använda lögnerna är den om galoppsportens ekonomi. En liten sport som numera erhåller 160-180 miljoner per år utan, i stort sett, något krav på motprestation kan väl inte ha dålig ekonomi. Självfallet inte och det är ju ”bara” att anpassa utgifterna. Jan Ohlsson klädde för något år sedan på sig ”räddarglorian” när ATG gick från monopolist till företag och tillfälligtvis levererade mindre med ett stort intäktsbortfall som resultat. Självgodheten som räddaren var ju minst sagt något patetisk. I galoppvärlden spreds ryktet om de nästan övernaturliga insatserna till galoppsportens fromma! Det värsta av allt är att Jan Ohlsson säkerligen själv är övertygad om att det var HAN som räddade oss från ättestupan… Året efter levererade ATG 180 miljoner igen. Men ryktet om Jan Ohlssons storverk lever än…..

Det viktigaste syftet med mantrat ”det finns inga pengar” är självfallet att göra skånsk galoppsport så defensiv som möjligt. Den ursprungliga tanken var nog att inte ha någon Skånebana alls, men avtalet med staten kräver ju förmodligen någonting. Detta hade Lilius och Ohlsson initialt säkert ingen aning om. Att hyra in sig hos travet på nya Jägersro kan kanske gå. Enligt flera uppgifter så tyckte både Lilius och Ohlsson att en 1200m galoppbana innanför travbanan var helt ok. Travsällskapets medlemmar har varit väldigt tydliga med att, när nya Jägersro byggs, ska travbanan ligga närmast publikplats. Nu vet jag inte om Ohlsson vet hur lång Derbydistansen är, men start vid mål och två varv på sanden, kanske ett avgörande argument att flytta Derbylöpningen…

I detta sammanhanget vill jag understryka att ingen som helst skugga faller på travet på Jägersro. Problemen finns på närmre håll.

Miljöproblem på Bara marken. Har ni hört det förut? All mänsklig aktivitet är förenad med risker. Nu har Bara miljön nått dit att den inte är mer riskabel än vilken annan mark som helst. Jodå, det anser jag visst utropar vissa. Ibland känns det som kontamineringsivrarna använder samma intellektuella skarpsinne som QAnon anhängare i USA. Hela debatten börjar fjärma sig ifrån normalbegåvningsnivå. Kvar finns bara ”jag tycker, jag tycker och jag tycker”.

Vi har mark. Vi har pengar. Vi har Lilius och Ohlsson

Kanske hörs vi igen

BG

7 reaktioner på ”En sport i förfall

 1. Anders Jonsson 28 mars, 2022 / 22:45

  Hej Bo,

  Kan du vara snäll och kontrollera dina källor istället för att gissa dåligt?

  Jag har inte författat något brev till SFK efter deras månadsbrev. Det jag skrivit står i en separat mejlkonversation och rör andra saker som SG fått sig till livs under mars månad i skrivelser eller uttalanden på möten som du antagligen inte deltagit på. Inte om månadsbrevet, och inte på någons uppdrag. Jag är stor nog att bestämma själv, tro det eller ej.

  SGS bad om att få använda delar av det och det fick de gärna göra eftersom jag står för mina åsikter om alla de felaktigheter som florerar och om de troliga orsakerna till att de gör det. Synd att du inte tog upp alla andra punkter också, det var ju fler än tre!

  Du är välkommen att mejla mig, eller ännu hellre här på bloggen publicera, fakta som styrker påståendena du tog upp i din text.

  Har styrelsen förvägrats ansvarsfrihet? Sanning eller lögn?

  Finns det tillräckligt kortsiktiga pengar för det som kallas Bara-projektet, närmare 500 mkr? Troligt eller otroligt?

  (En av punkterna som fanns med i mitt mejl och som du utelämnade handlade om påståendet att styrelsen satte stopp för Bara. Sanning eller lögn? Jag är för egen del helt övertygad om att fullmäktige fattade beslutet, jag var ordförande för den stämman. Den avhölls för övrigt innan 3/7 av den nu sittande styrelsen var invald. Är detta fel?

  Det tredje påståendet är givetvis en åsikt man kan ha, även om jag kan försäkra att styrelsen, och var och en i styrelsen, engagerar sig mycket i galoppens framtid.

  Vad ska man säga om ditt högst osmakliga sätt att väva in Trump och QAnon i texten? Menar du på allvar att SG:s styrelse och det fullmäktige som valt den förtjänar att diskuteras i samma andetag? Är det verkligen den sittande SG-styrelsen som staten skulle ha en åsikt om i händelse av att den gjorde en översyn av sakernas tillstånd i galoppen? Tillåt mig tvivla.

  Här kommer en till åsikt: Jag tycker ditt genomgående nedlåtande sätt att formulera dig – där du bl.a. klistrar epitet på mig utan att presentera några som helst fakta eller egna hållbara teorier om varför uppenbara felaktigheter upprepas om och om igen i vår sport; utan att verka veta vilken sorts person jag är eller hur jag skött mina uppdrag i galoppsporten och annorstädes; eller för den delen vad min svaga men ändå existerande koppling till den skånska galoppen är – helt enkelt är väldigt otrevligt. Det är antagligen så du gör för att försöka förminska och skada mig men tyvärr skadar du galoppen mer genom det här.

  Om du har något intresse av att bygga upp istället för att riva ner så mejlar du mig så kan vi gå igenom de där punkterna tillsammans. Jag ser fram mot att du presenterar nya fakta som jag kan använda mig av i mitt styrelsearbete och framför allt dina förklaringar till att en del saker, som vi båda kommer vara överens om faktamässigt, diskuteras kontrafaktiskt inom vår sport.

  Gilla

 2. jan ohlsson 29 mars, 2022 / 10:59

  Bo,
  Korrigering av vissa påståenden:

  Du skriver när vi sågs ”en för mig okänd man med intensiva hotelser och okvädningsord”. När jag som ny styrelsemedlem framförde min åsikter ogillande Du dessa och Du förolämpade mig i ett mail. När vi då sågs sa jag mycket lugnt bara att jag tyckte och tycker fortfarande att Du borde be mig om ursäkt. Då var inget barnbarn närvarande men jag förstår syftet att förstärka den negativa bilden av mig.

  Du skriver ”I Ohlssons fall förefaller det som att ”stoppa Bara” till varje pris är hans mantra redan från dag ett.” Det är inte sant och det är tråkigt att sådan skrönor sprids.

  Svaret till Jockeyklubben var bara att rätta det som vi tyckte var fel. Vore intressant om Du kunde namnge de intressenter som Du säger att Lilius/Ohlsson skrämt iväg.

  Med all respekt notera jag att Dina kunskaper om Svensk skattelagstiftning, SGs och ATGs ekonom är bristfälliga. Då kanske man ska var försiktig med att dra slutsatser. Beträffande min roll rekommenderar jag Dig att ta kontakt med ledningen för ST och ATG. De vet vem som gjorde vad.

  Du skriver ”Enligt flera uppgifter så tyckte både Lilius och Ohlsson att en 1200m galoppbana innanför travbanan var helt ok.” Det är inte sant så då kan Du upplysa dessa om sluta sprida felaktigheter.

  Jag kan försäkra Dig om att jag vet hur lång Derbydistansen är. Har haft starthäst där ett antal gånger. Jag tycker att Derbyt på Jägersro är en av årets höjdpunkter.

  Miljöfrågan är nog lite svårare än vad Du ger sken av. Ring gärna mig så ska jag ge Dig lite mer fakta.

  // Jan Ohlsson

  Gilla

  • Bo Gillborg 30 mars, 2022 / 14:02

   Jan,
   Tack för ditt svar. I ett antal av dina punkter lämnar jag ingen kommentar, kommer sannolikt inte leda någon vart.
   När det gäller Bara projektet och ditt engagemang skulle jag vilja påstå att i stort alla söder om Hallandsåsen anser att Du är skånsk galoppsports fiende nummer ett. Du kan självfallet tycka att det är helt felaktig. Det kan vara sant eller falskt. Problemet är ju att det saknas förtroende, förtroende och förtroende.
   Förtroendeklyftan, mellan och åt de flesta håll, inom galoppsporten är ju ett jätteproblem.
   Angående miljöfrågan i Bara är det kanske bättre att Du delger de inblandade. Som jag svarade Anders Jonsson har ingen hört av sig på flera år….
   BG

   Gilla

 3. Anders Jonsson 29 mars, 2022 / 19:46

  Hej igen Bo,

  Ingen respons från dig står att finna efter att en dag har passerat, trots att det finns anledning till det. Om det varit svårt att bena ut vad jag menade i min förra kommentar ska jag försöka vara tydligare nu.

  ”Vad jag förstår utsågs Anders Jonsson att bli en sanningskommissionär. Ett brev har sannolikt skickats till SFK där man nagelfarit tidigare medlemsbrevs ’sanningshalt’ enligt en viss mall.”

  Då är det faktiskt som så att du inte alls ’förstår’ eftersom jag inte utsetts till något eller agerat på någons initiativ. ’Sannolikt’ har inget brev med min inblandning skickats till SFK, eller rättare sagt: inget brev har skickats. Superenkelt att kolla upp om du varit intresserad av sanningen istället för din egen misslyckade vägning av sannolikheter. Inga tidigare medlemsbrev har nagelfarits av mig. Ingen mall har använts av mig. Bo, du presterar här en handfull felaktiga uppgifter på 27 ord!

  ”Anders Jonsson, som tydligen författad brevet, hade tydligen som uppgift att visa att de av SFK publicerad uppgifter inte är fakta utan något annat i någon form av ’lögnskala.’”

  Jag hade varken någon uppgift eller författade ett brev till SFK eller fullmäktige. Det var inte de SFK-publicerade månadsbreven som var orsaken till mitt mejl till en begränsad grupp, som sagt.

  Punktlistan är ingen ’lögnskala’ utan exempel på att bl.a. rena felaktigheter återkommande påstås vara sanna, samt en redovisning av mina åsikter om vad som är de enda logiska förklaringarna till att felaktigheterna fortsätter presenteras som sanningen.

  Vad jag kan minnas har du inte en enda gång försökt kontakta mig under min tid i styrelsen. Du har istället gjort det bekvämt och gissat/hittat på flera saker i en text som verkar ämnad att maximera smutskastningen i galoppsporten. Obegripligt och ganska obehagligt.

  Gilla

  • Bo Gillborg 30 mars, 2022 / 13:49

   Anders,
   Beklagar om jag gett fel bild om tillkomsten av din skrivning. I slutändan är det viktigaste kanske att det hamnade i brevet till alla fullmäktige. Det jag starkt vände mig emot var att Du blandat påståenden som kunde besvaras med fakta, påståenden som kunde besvaras med olika underlag till påståenden som var rena åsikter. Genom att behandla allt i samma struktur försökte det ge en bild av någon form av ”sanning”. Innehållet i sig tänker jag inte kommentera.
   Tillsammans gjorde det ju uppenbarligen stort intryck på McLaren och Siverup då man beslöt att dela med sig till våra ”riksdagsmän och kvinnor”
   För min del slutar jag denna diskussion med detta. Vill Du fortsätta kommentera så får det bli utan svar.
   Kan berätta att bloggen sedan i måndags haft mer än 1000 besökare!!
   Jag har aldrig försökt nå dig och Du har aldrig försökt nå mig (ingen annan från SG heller). Jag jobbade kanske 4-5 år med ny bana projektet men det har ingen varit intresserad utav.
   Att jag försökt maximera smutskastningen får stå för dig. Om Du ger dig tid att läsa alla mina bloggar inser Du kanske att mitt engagemang för och kärlek till galoppsporten är något som Du aldrig kommer att förstå.

   Gilla

   • Anders Jonsson 30 mars, 2022 / 15:21

    Bo,

    Jag beklagar också att du inte försökte ta reda på hur saker och ting faktiskt gått till och hur det du fantiserat ihop tagit sig uttryck i din blogg.

    Som du vet har jag mejlat dig punkterna du regerade så starkt på, inklusive ett utökat förtydligande av det som står som fakta respektive åsikter. Vi lämnar väl kommentarsfältet till andra och jag ser nu fram mot en mejldialog där du vederlägger mina fakta och bistår mig med ny information och fakta vid de punkter du tycker att jag har fel. Synpunkter på om sällskapens aktiviteter får du dock rikta direkt till dem.

    Gilla

 4. Anders Lilius 30 mars, 2022 / 20:19

  Jag har nu läst din blogg och instämmer i vad Anders Jonsson och Jan Ohlsson skriver och tycker inte dina svar rätar ut deras frågor.

  Tillåt mig komplettera.

  Du får gärna vara kritisk och kritisera vad styrelsen gör men att ifrågasätta vår ambition att inte göra det som är bäst för Svensk Galopp och svensk

  galoppsport är inte ok.

  Skillnaden mellan styrelsen och dig är att styrelsen har ett ansvar för de beslut som tas. Vem som helst kan sitta på läktaren och tycka och berätta vad som

  skall göras, det är ju enkelt när inget ansvar avkrävs och man inte sitter inne med alla fakta.

  Du avslutar med ”Vi har mark. Vi har pengar. Vi har Lilius och Ohlsson.

  Angående ”Vi har mark”:

  Nej det har vi inte .

  Vad vi har är ett beslut från stämman 17/4-21 som säger ”Nej” till Bara-projektet och den omkringliggande marken .

  För att detta beslut skall rivas upp behövs det hundraprocentiga miljögarantier och ett nytt stämmobeslut.

  Så det känns fel att belasta Lilius och Ohlsson för detta.

  Angående ”Vi har pengar”:

  Nej det har vi inte.

  Sedan 2019 har tre olika arbetsgrupper försökt få finansiering för Bara-projektet utan att lyckas.

  Det senaste negativa beskedet, från en eventuell finansiär,kom för bara någon vecka sedan.

  Att belasta Lilius och Ohlsson för SG:s dåliga ekonomi är väl magstarkt då den dåliga ekonomin skapats före dessa herrar påtog sig styrelseansvaret i SG.

  För att få till något, vad gäller Ny Bana i Skåne, med den dåliga ekonomi vi har, måste vi tänka om och nytt och inte fortsätta i gamla spår och köra huvudet i

  väggen.

  Angående ”Vi har Lilius och Ohlsson”:

  Det stämmer. Vi har blivit valda i demokratisk ordning och så länge ingen Stämma ändrar det, så är det det som gäller.

  Vi har en fulltalig styrelse, så jag tycker inte du skall nedvärdera övriga medlemmar att inte ha egen vilja och initiativkraft.

  Jag citerar Anders Jonsson i hans ” Jag är stor nog att bestämma själv, tro det eller ej”.

  Du kan vara säker på att detta gäller mina andra kollegor i styrelsen.

  Anders Lilius

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s