Det närmar sig..Bara Galopp…

Den 20 december fattade Bygg- och Miljönämnden i Svedala Kommun beslut om att ett område på den tilltänkta galoppmarken skulle saneras. Markägaren Wärby AB får ett omfattande krav på sig att återställa markkvaliteten. Ytterligare ett steg närmare ett köpbeslut som enligt uppgift kan komma under kvartal ett 2021. Efter köpet blir nästa fråga hur projektet ska drivas vidare, intressant är väl det minsta man kan känna just nu. En ny galoppbana ligger, som läsaren säkert förstått, undertecknad mycket varmt om hjärtat. I en situation framgent med begränsade resurser har jag också en klar uppfattning om prioriteringsordningar. Mer om det än annan gång. Just nu känns det viktigt att hela styrelsen är överens och till fullo står bakom en ny galoppbana. Förutom avtal med Svedala behövs ett nytt avtal om ”Håkansson marken” som känns som väldigt viktig. En intressant fråga är vad som händer med PEAB satsningen på ett stort Spahotell som skulle komplettera galoppbanan och golfbanan. Att det skjutits på framtiden känns naturligt i dessa tider. Frågan är väl om och när projektet kommer att genomföras.

Vad gäller och hur hänger det ihop? Läste på Jägersro Travs hemsida att den nya travanläggningen ska stå klar 2024, gissar att man vill inviga densamma i samband med Åbergs i juli. Detta innebär byggstart 2022, två års byggtid. Som bekant ligger nya travanläggningen på fältet där galoppens träningsbanor nu finns. På SG hemsidan kan vi läsa att en ny galoppbana måste öppna 2027. Om båda uppgifterna är riktiga ska Jägersro galopp ensamt tävla på ”gamla” Jägersro från sommaren 2024 tom. 2026. För träningens bedrivande finns bara tävlingsbanan att tillgå från 2022 när byggnationen startar på fältet, detta under 4-5 år. Dessutom måste man ta in i bilden att nästan alla galopptränare har hyresavtal med travsällskapet, vilka kan sägas upp på 9 månader. Detta gör att stallbacken på relativt kort tid kan tömmas på fast uppställda hästar. Skulle vara intressant om någon i den inre kretsen kunde ge en helt korrekt bild av vad som gäller och framförallt hur framtiden kommer att se ut. Eller har trav och galopp olika tolkningar av befintliga avtal. Om ovanstående är någorlunda rätt uppfattat blir det ett par ytterligt besvärliga år för galoppsporten i Skåne. I ett sådant totalt mörker läge måste det som komma skall lysa väldigt, väldigt starkt för att hålla framtidshoppet levande.

Strax före jul fick vi veta att Lill Gusén Hammar utsetts till ny VD för Svensk Galopp. Jag har tidigare träffat Lill i olika sammanhang utan att känna henne närmare. Det är bara att önska henne ett stort lycka till. Ett drygt halvår i styrelsen har uppenbarligen inte skrämt Lill vilket känns som ett positivt omen. Lill kommer få ett tungt ansvar i Baraprojektet.

Om beslut om inköp av mark tas våren 2021 så måste projektet rivstartas. Ett gediget arbete finns ju sen tidigare, en fråga är hur mycket av detta som överhuvudtaget kommer att användas. För att tala klarspråk är ju nästan alla som arbetade med Baraprojektet i förra omgången numera förvisade upp på läktaren, inklusive undertecknad. Min känsla är att underlag/förslag/slutsatser oftast är väldigt kopplade till vissa enskilda personer, med personerna borta så försvinner även ev. förslag och dokumentation. Detta blir nästan ett mantra att alla spår av xx/yy/zz ska bort vilket egentligen är helt ologiskt. Logik och agerande brukar inte alltid vara mänskliga kännetecken så man kan befara att man nu vill göra ”tvärt om”, nästan som av ren tjurighet. Om man bortser från personfrågor så hoppas jag innerligt att man tar hjälp av de bästa som finns att uppbringa för att få till något så bra som möjligt. Speciellt med begränsade resurser gäller det att göra rätt och prioritera på ett begåvat sätt. ”Min bror har en granne som är arkitekt” duger inte i sammanhanget. För att återknyta till styrelseledamöter är det frapperande så många som passerat revy under åren, och så helt anonyma de blivit i den sekund de lämnat sina uppdrag. Det finns absolut undantag men man undrar ibland vart intresset för galoppsporten egentligen fanns.

Bro Park har fått ta emot väldigt mycket kritik. Känns inte meningsfullt att komma in på denna just nu. Min uppfattning, som jag delar med många, är att hela projektet från idé till genomförande saknade kompetens på alla möjliga sätt. Dessutom trodde man uppenbarligen att man var mer kompetent än vad man i själva verket var, vilket gjorde att man löste problem på ett, som det visade sig. helt felaktigt sätt. När Bara projektet kommer igång bör det absolut sättas igång för en ”Bro Park revival”, åtgärder för att lyfta banan och galoppupplevelsen till helt nya nivåer. Jag tycker det är sorgligt att se vad vi fick, när vi nu vet att kostnaden uppgår till exceptionellt mycket pengar. Samtidigt finns det ingen anledning att se bakåt, finns det möjligheter så måste Bro Park upp på banan. Göteborg Galopp väntar fortfarande och själv har jag sätt två skisser på en helt annorlunda galoppbana i Göteborg, där åtminstone en var gjord av professionella personer. Att under 2020-talet se tre svenska galoppbanor resa sig ur mörkret kan få en galoppfreak att hoppas på framtiden. Kan sen Danmark och Norge smittas av framtidstro så kan Skandinavisk galoppsport hitta en ny plattform. Nu är galningen i gång tänker några mörkermän som läser detta… vill man inte uppåt och framåt kommer man inte stå still, man kommer att backa.

Läste i Travronden en insändare som tillställs tidningen från Christina Johnstone, ordförande i Åby Travhästägareförening. Tydligen håller Svenskt Trav på med ett omfattande strategiarbete inför framtiden. Det insändaren bl.a. starkt vänder sig emot är att hästägaren/hästägarperspektivet är helt bortglömt. Har ju själv varit inne på detta ämne tidigare, i slutändan ska det finnas en stor grupp av hästägare som ska ”betala kalaset”. Det finns mycket som är viktigt och många som är viktiga men hästägare och spelare är de som till stor del finansierar sporten. Sen om det är tävlingshästar eller avelshästar har ju mindre betydelse. I slutändan förlorar alla kollektiv pengar men ska helst oförtrutet satsa vidare. Det behövs hästar och någon måste betala för dom.

På tal om Ronden så känns det som en enorm brist att vi i Skandinavisk galoppsport saknar ett fristående och kvalificerat forum som sysslar med nyheter, debatt, analys, opinionsbildning osv. Sådana som undertecknad kan ju skriva tills de blir ”blå” men väcker det ingen debatt eller kommentar från beslutsfattarna så blir det ju bara något som faller platt ned. Till dags datum har jag nästan inte fått någon antydan till reaktion från någon i beslutsfattande position. Senaste blogginläggen har legat på över 500 läsare så nog läser man allt.

På tal om satsningar. För de som inte följer alla möjliga och omöjliga galoppauktioner på nätet kan lämpligen istället följa Filip Zwickys hemsida galoppsport.dk. Skandinaviens bästa och ett måste. På tal om Filip Zwicky som representerar Goffs och Morten Buskop som representerar Arqana finns det all anledning att ge dessa båda herrar största eloge. Dom har hjälpt till att vitalisera sina kunder i Skandinavien till nya nivåer och gjort Skandinavisk galoppsport och avel till en mindre perifer verksamhet än tidigare. Den nödvändiga internationaliseringen av vår galoppsport måste ske på alla möjliga sätt. Detta är två herrar som gör ord till handling. Vid de senaste auktionerna på Goffs och Arqana köptes ett antal kvalitativa avelsston till Skandinavien, flest till Sverige. Nyförvärven går nog alla in i vår lilla elitserie här hemma. All heder även till investerarna. Jag lanserade för ett tiotal år sedan målet att sälja skandinaviskuppfödda åringar på någon internationell auktion. Jag vet att vissa inom avelskretsar mötte tanken med ”huvudskakningar”. Avkommorna som föds till våren kommer definitivt att platsa på säg Baden auktionen.

Utan att ha någon mer detaljerad information känns det som aktiviteten inom fullblodsaveln varvats upp. Inte minst på hingstsidan hände en hel del ifjol. Geniale dök ner som en överraskning från ovan och betäckte 18 ston trots en sen start. Bakom Geniale står Annette Johansson som även managerar ytterligare ett antal avelshingstar. Avelshingstar i all ära men det måste finnas ston att betäcka! På galoppsport.dk kan vi läsa att det betäcktes 415 sto i Skandinavien 2020. Kanske bättre än befarat. Appel Au Maitre betäckte mindre än 40 ston, blekt. Min darkhorse bland avelshingstarna är helt klart Wentworth. Han var en riktigt fin häst men framförallt är han efter Acclamation som helt otippat håller på att skapa en egen hingstlinje. Han är redan far till Dark Angel (själv far till en rad topphästar), Acclaim, Expert Eye och inte minst årets sensation Mehmas som är en raket som avelshingst. Inget är givet här i världen men Wentworth har i alla fall rätt far. Skulle ni ha ett sto med Machiavellian i härstamningen ökar chansen ytterligare. En avslutande reflektion. Förutom Rävdansen investerar de flesta stoägare i härstamningar som inte innehåller ett korn av dirttrack. Även om det kanske tycks långsökt tolkar jag det som att uppfödarna kommer att stå på barrikaderna så att det byggs en ”riktig” gräsbana i Skåne.

På tal om uppfödning så läser jag i styrelsens julhälsning att man förbereder ett åtgärdsprogram för att ”få fart på Fullblodsuppfödningen”. Detta får mig tyvärr osökt att tänka på bidrag, ett av de svenskaste av ord. Nyligen läste jag en ledare i Sydsvenskan att Riksrevisionsverket hade genomlyst hur uppföljningen fullföljdes av alla statliga ”bidragsgivare”. Många miljarder går ut till näringslivet på alla möjliga och omöjliga sätt. Med få undantag var kritiken utan pardon. I ytterst få fall gjordes en kvalificerad analys om insats/effekt. Ofta gjordes uppföljningen av att man frågade bidragstagarna om hur det gått. Svaret var, inte helt överraskande, att det var bra men för lite. Ge oss mer så blir det bättre. Nu har vi inte så många bidrag inom galoppsporten men en rad ”marknadskorrigerande” insatser drar stora resurser. Kanske dags att försöka studera om insats/effekt är som förväntat.

På tal om julhälsning från styrelsen läser jag att propositionerna ska bli bättre och ge bättre spel löpningar. Man ”förstärker” tävlingskommittén med fler ledamöter och hoppas på ”att ju fler kockar ju bättre soppa”. I detta fall har man definitivt inte följt mitt råd, är någon överraskad? Jag hade gett Sportchefen och hans medarbetare större mandat och frihet. En av anledningarna till ambitionen med propositionerna är att öka spelet på galopp. Nu är vi inne på ett intressant ämne och på hur galoppsporten ska agera. Om man är krass kan man säga att vi behöver inte bry oss om spelet, det har i princip ingen inverkan på våra intäkter. Det vi kan bidra med i ATG’s totalomsättning är i sammanhanget felräkningspengar.

Jag instämmer att det trots allt är viktigt med spel på galopp, ett ökande spel är en viktig faktor i en större och med dynamisk galoppsport. Samtidigt så är det viktigt att förstå att propositioner inte bara är för spelet, lika viktigt är att propositioner är ett styrsystem för sporten. Om man alltid prioriterar spel kommer sporten snabbt ta skada. I en kommande blogg tänkte jag försöka göra en djupdykning i dessa nog så komplicerade frågor. Hur kan galopp i Sverige bli en faktor att räkna med inom ATG? Hur kan spel på utländsk galopp vara en positiv faktor för ett ökat galoppintresse i Sverige? Hur kommer spelmarknaden förändras, lite personliga funderingar.

Denna blogg var ursprungligen avsevärt längre då den även innehöll en hel del om handicaplöpningar och propositioner. Tyvärr har min dator inte behagat ”spara” varför en hel del försvann i intet. Därför så blir årets första blogg kortare än planerat.

God fortsättning

BG